Paket

Nästegården ligger mitt i en byggd full av spännande historia, ett rikt kulturliv och vackra naturupplevelser. Lite längre ner på den här sidan har vi listat några paket som vi har ställt samman för att göra vistelsen hos oss så innehållsrik som möjligt.

HISTORIA
Trakten kring Falbygden är omvittnat ett av de områden i Sverige med den största och tätaste ansamlingarna av fornlämningar. Det har bott människor i området flera tusen år tillbaka. Endast ett stenkast öster om Nästegården ligger Ekornavallen, ett av Västergötlands märkligaste fornlämningsområden, beläget på en höjdryggssluttning ned mot ån Slafsan. Spännvidden i tid bland gravarna som finns här vittnar om bygdens stora betydelse under forntiden. De äldsta lämningarna sträcker sig så långt som 5000 år bakåt i tiden.


NATUR
Bara ett par kilometer väster om Nästegården breder Hornborgasjön ut sig. Sjön är synonym med de årligen återkommande tranorna som i slutet av mars anländer och utför sitt märkliga skådespel, den berömda trandansen, längs Hornborgasjöns södra stränder. Men det är inte bara tranor som gör sjön till en världsberömd fågelsjö. Här finns kungsörn, havsörn och brun kärrhök, änder, gäss, lommar och doppingar och många många fler arter. Vandra längs sjöns brinker och upplev skådespelet på nära håll.


KONST
Ungefär som i Skagen i Danmark har konstnärer under lång tid dragits till ljuset och naturen runt Hornborgasjön. Flera av dom har egna gallerier och dessutom erbjuder ett par av dessa möjligheter till förtäring. En av våra närmsta grannar är Löfwings Ateljé där man både kan njuta av Görans Löfwings egna alster men även ta del av separata utställningar av konstnärer med anknytning till bygden.


CYKLA ELLER VARFÖR INTE PILGRIMSVANDRA
Gör naturupplevelsen lite större än att hastigt låta den passera utanför bilfönstret. Att pilgrimsvandra mellan Gudhem och Varnhem har blivit mycket populärt. En del väljer att gå ännu längre. Vare sig det är naturen, historien eller mat och konstupplveleser som lockar så gör vandringen sitt till för att komma utflyktsmålen riktigt nära. Eller gör det från cykelsadeln. Kanske med en av våra goda picknickkorgar.