Länkar och tips


HORNBORGABYGDEN

Trakten runt Hornborgasjön är oerhört rikt på historia, naturupplevelser, mat och kultur och varje år anländer stora skaror besökare för att ta del av utbudet. Omgivningarna är, enligt flera bedömare, ett av de finaste och bäst bevarade kulturlandskapen i Sverige. Detta avspeglas i att antalet besökare stadigt växer och man börjar höra att Skaraborg i allmänhet och trakten kring Hornborgasjön i synnerhet benämns som Sveriges Toscana.


NATUR – TRANORNA

Bara ett par kilometer väster om Nästegården breder Hornborgasjön ut sig. Sjön är synonymt med de årligen återkommande tranorna. Varje vår, runt mars-april samlas över tvåhundratusen besökare för att bevittna tranornas ankomst och det märkliga skådespelet när de utför sin berömda dans längs Hornborgasjöns södra stränder. Efter att fåglarna funnit en partner drar de vidare mot nordligare breddgrader. Är man på genomresa på vårkanten skall man inte missa den här föreställningen. Vi rekommenderar ett besök.

Läs mer


HORNBORGASJÖN

Vad många inte vet är att de på hösten, inför flytten söderut, återkommer i stora skaror. Även det ett magnifikt skådespel.

Även utan tranorna är Hornborgasjön ett resmål som lockar besökare från hela Europa. Sjön har en intressant historia och ett fantastiskt rikt fågelliv. Naturvårdsverket har satsat stora resurser på en omfattande restaurering med en vattennivåhöjning som resultat. Nedanför Broddetorp har Länsstyrelsen en permanent utställning med café och nyuppfört utkikstorn väl värt ett besök.

Läs mer om Hornborgasjön


HISTORIA – EKORNAVALLEN

Trakten kring Falbygden är omvittnat ett av de områden i Sverige med den största och tätaste ansamlingarna av fornlämningar. Det har bott människor i området flera tusen år tillbaka. Många människor.

Endast ett stenkast öster om Nästegården ligger Ekornavallen, ett av Västergötlands märkligaste fornlämningsområden, beläget på en höjdryggssluttning ned mot ån Slafsan. Spännvidden i tid bland gravarna som finns här vittnar om bygdens stora betydelse under forntiden. De äldsta lämningarna sträcker sig så långt som 5000 år bakåt i tiden.

Läs mer om Ekornavallen


VANDRINGSLEDER – PILGRIMSLEDEN

Sedan ett par år finns det en vandringsled mellan Gudhem och Varnhem. Alla som läst eller sett filmerna om Jan Guillous Arn vet att det var två kloster som spelade en stor roll i berättelsen. Det har blivit mycket uppskattat att uppleva den gamla kulturbyggden runt Hornborgasjön med vårt äldsta färdmedel, apostlahästarna. Många vittnar om hur intrycken får tid att sjunka in och stanna kvar. Leden sträcker sig 42 kilometer längs Hornborgasjöns östra brinkar och för seniorerna och dom som inte har löpskorna på rekommenderar vi en övernattning på halva vägen.

Läs mer om pilgrimsledenMAT & KONST

Ungefär som i Skagen i Danmark har konstnärer under lång tid dragits till ljuset och naturen runt Hornborgasjön. Flera av dom har egna gallerier och dessutom erbjuder ett par av dessa möjligheter till förtäring.

Om man vill uppleva en omtalad lokal konstnär och samtidigt avnjuta en förstklassig måltid rekomenderar vi ett besök hos Göran och Linda Löfwing.

www.lofwings.seKONSTRUNDAN OCH MECKELSMÄSS

Ett par gånger per år arrangeras mycket populära evenemang där konsten står i centrum. Ett sådant är konstrundan som sammanfaller med påsken varje år. Under hösten anordnas meckelsmäss, den stora skördefesten, där konstnatten är ett självklart inslag. Besökare åker då mellan gårdar och samlingslokaler som tillfälligt antagit formen av gallerier. Det som upplevs som uppfriskande är att amatörerna samsas med yrkeskonstnärerna om utrymmet. Högt och lågt i en salig blandning.

Läs mer


HELJESGÅRDEN

För den som är intresserad av hur livet gestaltade sig på en gård vid Hornborgasjön för hundra år sedan och hur man skötte slåttern på gamla tiders ängar har Länsmuseet i Skara tagit över förvaltningen och driften av en gammal gård upp vid Bolums Lider, Äljesgården. Vid ett antal tillfällen under året har man öppet hus och då finns även möjligheter att pröva på gamla tiders lieteknik.

Heljesgården


BYGGNADSVÅRD

Som ett reslutat av att vi själva lagt ner ett omfattande arbete på att renovera våra byggnader enligt byggnadsvårdsmässiga metoder har det väckt ett intresse och en medvetenhet som vi gärna delar med oss av. Här följer några länkar till företag som tar fram färg, tapeter, smide, beslag och alla tänkbara reservdelar till ditt hus om du står inför tanken på att ta återställa det till ett skick som ligger i linje med vad man hade tänkt då det byggdes. Då hade man föreställningen om att fönstren skulle hålla flera generationer. Inte bara de närmaste tjugo åren.

www.limohandtryck.se

www.gyllenhaksbyggnadsvard.se

www.gysinge.nu

www.handtrycktatapeter.seVarmt välkomna!

Paul & Matilda,
Nästegården